David Heide Design Studio Fuses the Past and Present

When Chip Pearson was in high school in St. Paul, the neighborhood skateboard ramp was located next door to a house he loved. “I used to sit on the deck and look over at it and think, ‘Someday I want to live in a house like that one.’”

Now he does. Five years ago, Chip, his wife Amy, and their young son moved from a smaller home nearby to the Union Park three-story he’d admired. The new place—with its six bedrooms and four full and two half baths—had plenty of space, beautiful oak woodwork, and was right smack in the neighborhood they loved, but it needed some changes to become a family-friendly space for the 21st century.

A before and after gif of a remodeled kitchen designed by David Heide Design Studio.
Black and white (Before); This 1908 home, designed by Franklin Ellerbe, had become a mish-mash of styles until its new owners and David Heide Design Studio melded its past with modern functionality. The red birch cabinetry—the same wood used in Ellerbe’s original—returns the room to its Arts and Crafts roots (After). (Susan Gilmore)

“The must-haves were a mudroom, a first-floor bathroom, and a bigger kitchen,” says Amy. “The kitchen was dark and cramped, a mish-mash of styles. We wanted a continuity of look and to bring the kitchen back to the original Arts and Crafts style of the house. In other words, we sought to meld the past with modern functionality.”

The before and after floor plans for a home remodeled by David Heidi Design Studio.
Above (Before); Below (After)

When they considered who should help them with the transformation of the 1908 home, originally designed by St. Paul architect Franklin Ellerbe, they quickly decided on David Heide Design Studio, which specializes in exactly that sort of melding. Says Chip, “His firm was perfect for the process.” Heide worked in concert with project architect Chris Christofferson and Minneapolis contractor Dovetail Renovation on the yearlong job.

Although nearly every room in the 4,800-square-foot house was touched during the restoration/addition/remodeling process, it is the remodeled dining room, kitchen, sitting room, and master suite that really made the house livable, say the couple.

Designed by David Heide Design Studio, the dining room’s oak paneling and molding was restored according to Ellerbe’s original drawings. The cabinetry, art-glass windows and sidelights, and stenciling emphasize the room’s historic style.
The dining room’s oak paneling and molding was restored according to Ellerbe’s original drawings. The cabinetry, art-glass windows and sidelights, and stenciling emphasize the room’s historic style. (Susan Gilmore)

The dining room, which had been redone in the 1940s in the then-popular Colonial style, was brought back to its original era with oak paneling and molding, built-in cabinets, art glass windows and sidelights, and stenciling. “I was dubious at first about the stenciling,” says Chip, “But David was right about it.”

As for the kitchen, it benefits greatly from the 1,300 square feet added to the back of the house, an addition offset from the main part of the house to avoid changing the front elevation. Now it is a large, bright space with east-facing windows, red birch cabinetry, and creamy honed quartzite counters that mimic marble. A plate rail holds iconic Royal Copenhagen blue china, gifts from Chip’s Danish family. The lighting is a combination of antique pieces and some custom-designed by a California artisan.

Before and after photos of a remodeled kitchen by David Heide Design Studio.
Black and white (Before). The red birch cabinetry, topped by honed quartzite, sets the historic tone in the kitchen (After). (Susan Gilmore)

The room’s eye-catching island is round, which makes it “fun and functional,” says Amy. “And it’s easier to walk around,” notes Chip. “You’re not always banging your hip on it.” They’ve found it serves as a great prep space as well as an ideal location for setting out a buffet.

One puzzle was how to reconcile modern stainless-steel appliances with the Arts and Crafts style. Heide and Christofferson solved the issue by designating one wall, set back from the plane of the room, as the stainless wall. It contains a large refrigerator, wall oven, microwave, warming drawer, and even a stainless cupboard.

Stainless steel appliances surrounded by light wood cabinetry in a kitchen designed by David Heide Design Studio.
The designers created a stainless wall to group together the modern refrigerator, wall oven, microwave, warming drawer, and cupboard. (Susan Gilmore)

Altogether the kitchen and adjacent porch-like sitting room, are “both beautiful and functional,” says Amy. “We had 15 people here for Thanksgiving—we have large gatherings all the time—and there’s great flow in the space. And gorgeous morning light.”

A lounge designed by David Heide Design Studio sits adjacent to the kitchen, and features walls of windows, a fir ceiling, subtle stenciling, and is a favorite spot for the family to gather.
Adjacent to the kitchen is the sitting room/lounge. With walls of windows, a fir ceiling, and subtle stenciling, it’s a favorite spot for the family to gather. (Susan Gilmore)

The sitting room, which Heide likes to call “the lounge,” is a jewel-box of a space with a fir ceiling, subtle stenciling near the ceiling, and two big walls of casement and stationary windows. It’s a favorite spot for the family to read and gather, says Amy.

Nearby is a half bath with dark green floral William Morris wallpaper and a generous mudroom space, complete with a bench and wall of hooks opposite a large coat closet, and equally spacious utility closet.

Working with builder Dovetail, Heide and Christofferson strove to meet the challenge of, as Heide puts it, “adding to a house that was beautifully designed to begin with.” Special challenges included figuring out how to run the roofline so it looked as beautiful from the back as from the front, and how to add on to the home without making it appear imposing in the neighborhood. All parties are pleased that the bigger home doesn’t seem out of place on the block, says Heide. The home was reshingled and repainted, but there was very little change to the front elevation.

As for the designers and homeowners, theirs remains a mutual admiration society more than a year after the project was completed. Says Heide, “It’s inspiring when clients are curious, listen, and take your advice. The Pearsons were clear about what they valued and that they wanted a beautiful and comfortable family home, not an ostentatious one. Armed with that information, we charged forward and they let us do our job.”

The Pearsons find a satisfying balance in the full circle represented by the home’s initial Ellerbe design and its most recent updating. “This house was originally designed by a noted St. Paul architect, and a 100 years later we’ve had another great local firm work on it,” says Chip. “Our goal all along has been to take care of this house and to leave this legacy behind.”

It’s clear the Pearsons’ goal has been more than met.

Facebook Comments